KORACI PRI KUPOVINI STANA – DRUGI KORAK

KAKO ODREDITI CENU NEKRETNINE
28/05/2018

Poštovani posetioci našeg sajta, nastavljamo razgovor na temu kupovine stana. U prošlom tekstu pisali smo o prvom koraku,

donošenju odluke o prodaji i formiranju prodajne cene.

Drugi korak odnosi se na pripremu dokumentacije za prodaju nekretnine. Proverite podatke svoje nekretnine, tačnu kvadraturu, stanje u katastru.

Često se dešava da vlasnici predaju zahtev za uknjižbu i da misle da je automatski nekretnina uknjižena. Predat zahtev ne znači 100% i uknjižbu nekretnine.

Posle predaje zahteva, treba da vam stigne na adresu koju ste naveli, rešenje o uknjižbi, tek posle toga, kad prođe rok za žalbu, kada vaše rešenje postane pravosnažno, nekretnina se knjiži u katastru. U slučaju da niste dobili rešenje, možete proveriti na sajtu katastra kakva je situacija, najbolje bi bilo da odete u katastar i izvadite novi list nepokretnosti. Trošak nije velik a time pokazujete ozbiljnost prilikom prodaje i taj dokument vam je neophodan kod overe kupoprodajnog ugovora kod notara (ne sme biti stariji od 6 meseci). U slučaju da postoji neki razlog zašto vaša nekretnina nije uknjižena, katastar će vam tražiti da dopunite dokumentaciju kako bi završili postupak do kraja. Zapamtite, vlasništvo nad nekretninom se stiče tek momentom upisa u katastar.

Naš zakon dozvoljava da se trguje i sa nekretninama koje nisu uknjižena ali one moraju biti predate na legalizaciju i moraju imati svu neophodnu prateću dokumentaciju od vlasnika objekta do vas kao krajnjeg kupca u nizu.

Kada ste spremili neophodnu dokumentaciju (vlasnički list ili drugu zakonom dozvoljenu dokumentaciju) sledi spremanje same nekretnine za prodaju.

Ovo je vrlo bitna stvar zato što imate svega par minuta da ostavite utisak na potencijalne kupce. Prva i osnovna stvar je da vaša nekretnina bude čista, spremite razbacane stvari, izbacite smeće, sklonite veš sa terase, namestite krevete, podignite roletne, proluftirajte i ako je moguće okrečite svoju nekretninu.

Bilo bi najlepše kada bi se nekretnine prodavale prazne, nažalost to je redak slučaj zato se potrudite da vaša nekretnina što lepše izgleda.

Tek kada ste izvukli maksimum iz svoje nekretnine, fotografišite je.

Znači u ovom koraku smo spremili svoju nekretninu za prodaju i papirološki i estetski, vrlo slično kao kod prodaje automobila ili bilo koje druge pokretne stvari. Imamo dokaz o svom vlasništvu i potrudili smo se da to što prodajemo izgleda što lepše.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial