KAKO ODREDITI CENU NEKRETNINE

KUPOVINA STANA U NOVOM SADU
28/05/2018
KORACI PRI KUPOVINI STANA – DRUGI KORAK
04/06/2018

Prvi korak pri prodaji nekretnine je: Kako odrediti cenu?

Ovo je zaista složen posao, zato mu morate pristupiti krajnje ozbiljno.

Prva greška sa kojom možete da se susretnete je: koliko je komšija u vašoj zgradi dobio za svoj stan.

Naravno ova informacija je vrlo bitna, ali nemojte je uzimati zdravo za gotovo.

Prvo, komšija ne mora da bude sasvim iskren, ne mora da vam kaže tačnu cenu.

Drugo, njegov stan sasvim sigurno nije isti kao vaš.

Na cenu nekretnine utiče mnogo faktora, a to su struktura stana, kvadratura, spratnost, stanje u kom se nalazi stan i jedan od vrlo bitnih faktora je i vreme u kome želite da prodate stan.

Ono što savetujem prodavce je da kontaktiraju agenciju za nekretnine i da otvoreno popričaju sa agentima prodaje.

Naravno, živimo u eri interneta tako da i sami možete pregledati sajtove za prodaju i to će vam donekle stvoriti sliku o vrednosti vaše nekretnine.

Navešću vam jedan primer, prilikom prodaje jedne nekretnine, poreska uprava je procenila tu nekretninu na 125.000 evra, mi smo želeli da dobijemo 135.000, čekali smo pola godine i niko od kupaca nije želeo da plati taj iznos. Mi  smo bili spremni da nam najniža cena bude 120.000. Pojavio se kupac koji nam je ponudio 118.000 i četiri meseca rok iseljenja. To je bila ponuda koju smo prihvatili.

Ono što želim da vam ukažem je da nije cena uvek prioritet, kod prodaje jako su bitni rok iseljenja, način isplate i cena koju je tržište spremno da plati.

Nažalost postoji velika razlika između cena na tržištu, ne postoji neka tabela u kojoj bi mogli da nasprem lokacije, kvadrature, starosti zgrade  odredimo cenu svoje nekretnine i da je dobijemo na tržištu. Zapamtite tržište daje poslednju reč. Ono sa čime ne smete da se opteretite je količina novca koju ćete dobiti, nego ono što možete da uradite sa tim novcem. Nekada sa manje novca možete da rešite svoj problem. Vaš prvi zadatak treba da bude da ostvarite svoj cilj zbog koga prodajete nekretninu, a ne koliko je neko drugi dobio za sličan stan na toj lokaciji.

I za kraj ovog prvog koraka, naglašavam da ovo sve što sam napisala ima smisla samo ako ste zaista rešili da prodate svoju nekretninu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial